Kirsten, 57 år: Jeg gik til lægen og fik en god overgangsalder

De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er 45-55 år.1 Vi har taget en snak med Kirsten, der i længere tid har døjet med gener i overgangsalderen i den tro, at man ikke kunne gøre noget ved det. Her fortæller hun, hvordan hun fik en bedre overgangsalder.

Hvilke gener har du oplevet i forbindelse med overgangsalderen?
Før jeg gjorde noget ved generne, døjede jeg med natlige hedeture, konstant træthed og urolige ben i 1,5 år. Det var som at have en indre radiator, hvor nogen skruer op på 5, og man ikke kan komme af med varmen. Det resulterede i rigtig meget søvnbesvær, fordi jeg vågnede af det om natten og ikke kunne falde i søvn igen. Jeg gik rundt i konstant søvnunderskud og var irritabel med mindre energi og overskud i hverdagen. Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”Hvordan kan folk passe deres arbejde?” Jeg ville ønske, at jeg var gået til lægen noget før. Jeg ville gerne have vidst, at man ikke bare skal affinde sig med generne, men at der faktisk kan gøres noget ved det.

Jeg har altid tænkt, at man går til lægen, når man er syg, og jeg synes jo ikke overgangsalderen er en sygdom. Så det var først i en anden forbindelse, hvor jeg var til lægen, at jeg fik en henvisning til en gynækolog. Han gennemgik et spørgeskema med mig om overgangsalderen, hvor jeg havde mange forskellige symptomer.

Hvad gjorde lægen?
Jeg ville af princip ikke have hormoner. Jeg havde en fordom om, at det ville være skrækkeligt med hormoner. Man hører jo så mange ting, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er sandt og falsk.
Da jeg så var hos gynækologen, fik jeg aflivet en masse myter, og han sagde, at alt talte for, at jeg skulle have hormoner. Min indstilling vendte 180 grader efter dén samtale. Jeg ville aldrig selv have tænkt på hormonbehandling, hvis ikke jeg havde fået en snak med gynækologen.

Første nat efter jeg havde fået hormoner, sov jeg hele natten igennem uden at vågne af hedeture. Jeg vågnede om morgenen og tænkte: ”Gud, føles det sådan at være veludhvilet?” Den fornemmelse havde jeg fuldstændigt glemt.

Hvordan har du det nu?
Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det ville være så slemt at komme i overgangsalderen. Men nu hvor jeg kigger tilbage, synes jeg, det var hårdt.

Der er mange forskellige syn på overgangsalderen. Jeg ved, at nogle føler, at nu er de uproduktive, nu er et kapitel overstået eller nu har de ”overskredet sidste salgsdato”. Men de tanker har jeg aldrig haft.

For mig var det bare en fase i mit liv – ligesom man gik igennem teenageårene – og nu kom der en ny fase. Det er jo ikke fordi ens liv er forbi. Nu oplever jeg derimod en vis form for frihed.

Fakta om kvinder i overgangsalderen2

  • 8 ud af 10 kvinder oplever gener

  • 2 ud af 3 kvinder oplever hedeture

  • Mere end hver fjerde kvinde oplever vægtstigning

  • Hver fjerde kvinde oplever vaginal atrofi (tørre slimhinder)

  • Hver fjerde kvinde, der ender med at få behandling, venter over syv måneder med at søge læge

  • Hver femte kvinde taler ikke med nogen om udfordringer i forbindelse med overgangsalderen

Læs mere om behandlinger i overgangsalderen her

1https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/hormonbehandling/overgangsalderen/ Sidst opdateret: 25.07.2019; Siden besøgt: 18.11.2020. 2Tal fra undersøgelse om overgangsalderen blandt 1014 kvinder, foretaget af YouGov på vegne af Novo Nordisk 2017