Menu

Hvad er det - og hvordan behandles det?

Vaginal atrofi

Vaginal atrofi er udtynding af vaginalslimhinden4 og er en tilstand, som opstår hos næsten hver anden kvinde i overgangsalderen17.

Østrogen sørger for god blodcirkulation i slimhinderne, så de er tykke, fugtige og dermed modstandsdygtige overfor infektioner. Når østrogenmængden falder, bliver slimhinderne tyndere og mere skrøbelige, ligesom pH-værdien ændres. Vaginal atrofi er den medicinske betegnelse for udtynding af skedevæggen og medfølgende tørhed i skeden2. Vaginal atrofi har ofte en betydelig indvirkning på tilværelsen5, og undlader man at gøre noget, kan der være øget tendens til urinvejsproblemer herunder infektioner og inkontinens4.

Undersøgelser viser, at kun halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen føler det naturligt at drøfte vaginal atrofi med deres egen læge. Hertil kommer at halvdelen af kvinderne fortæller, at deres læge ikke spørger ind til de gener, der kommer i forbindelse med vaginal atrofi5.

Hyppige symptomer på vaginal atrofi er:17

Behandling af vaginal atrofi

Der findes forskellige behandlingsmuligheder, når det kommer til vaginal atrofi. De hyppigste behandlinger er enten ekstra fugt via håndkøbspræparater, systemisk hormonbehandling, lokal behandling med østrogen i skeden eller laserbehandling af vaginal atrofi. Der er fordele og ulemper ved de forskellige behandlinger.

For at finde den bedste behandling til dig og de gener, som du oplever, anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge. Din læge kender de forskellige muligheder – og sammen kan i finde frem til den rette behandling for dig.
Hvis du vil vide mere om de behandlingsmuligheder, der findes, så kan du læse meget mere om dem her på siden og på den måde forberede dig til samtalen med din læge:

Hyppige symptomer på vaginal atrofi er:

Kan du svare JA til følgende spørgsmål, så tal med din læge:

Vil du vide mere om vaginal atrofi?

Hvis du vil vide mere om vaginal atrofi, kan du læse meget mere på sundhed.dk. Du kan også læse Sundhedsstyrelsens artikel om lokal behandling af vaginal atrofi her.

Hvad er vaginal atrofi?

Bliv klogere på symptomerne i videoen.

Vaginal atrofi kan behandles

Find ud af hvordan i denne video.