Menu

Få mere viden

Fakta om overgangsalderen

Den kliniske betegnelse hedder klimakteriet og betegner perioden omkring den sidste menstruation (menopausen). Perioden kan strække sig over flere år1y.

Blødningsforstyrrelser, humørforandringer, hedeture og svedtendens. Med tiden kan der også komme knogleskørhed og tørre slimhinder21q.

Hormonforstyrrelser der skyldes overgangsalderen, kan medføre kraftig menstruationsblødning (menoragi). Muskelknuder og polypper kan også føre til øget og langvarig blødning – i nogle tilfælde også blødning mellem menstruationerne23a.

Først efter menopausen kan man være helt sikker på, at man ikke kan blive gravid. I overgangsalderen kan det dog stadig være muligt at blive gravid, men chancen for at graviditeten udvikler sig, er meget lille22c.

Menstruel migræne er anfald, som starter i forbindelse med menstruation. De menstruelle migræneanfald varer ofte længere end migræneanfald uden for menstruation. Kvinder med ren menstruel migræne må forvente, at anfaldene ophører ved overgangsalderen. Kvinder med menstruel relateret migræne kan fortsat få anfald efter overgangsalderen24a+b.

 

Behåring ændrer sig typisk med forandringer af hormonmængden i kroppen. Efter overgangsalderen får kvinden ændring i hormonbalancen, hvilket kan bidrage til ændring af behåring, der kan dreje sig om tyndere hårvækst på hovedet og øget behåring i ansigtet25a.

Skedekatar efter overgangsalderen kaldes også vulvovaginitis og skyldes, at østrogenniveauet falder. Typiske symptomer er tørre slimhinder og svie i skeden samt svie og smerter ved samleje og ved vandladning. Der kan også ses hyppige blærebetændelser og tendens til inkontinens. Ved meget tørre slimhinder kan der opstå revner26a+b.

Hormonbehandling i forbindelse med overgangsalder kan øge trombosetendens (trombofili), det vil sige øget risiko for at få en blodprop27a.

Tynde kvinder får ofte flest overgangsaldergener1x.

Rygere får ofte flere gener relateret til overgangsalderen1a.

TEST DIG SELV:

Er du på vej i overgangsalderen?

Kender du til symptomerne på overgangsalderen? Tag en onlinetest og find ud af, om du måske er på vej i overgangsalderen – eller måske allerede er i overgangsalderen.

Bliv klogere på overgangsalderen

Irene Oestrich, specialpsykolog, giver gode råd til en bedre hverdag i overgangsalderen.