Menu

Midlertidige gener

Symptomer og gener i overgangsalderen – hvad kan du være plaget af?

Kend symptomerne og generne i overgangsalderen
Hedeture, ændringer i blødningsmønstret og humørsvingninger er nogle af de normale tegn på overgangsalder1.

Heldigvis er mange gener ved overgangsalder normalt forbigående for de fleste kvinder. Hvor længe denne forbigående periode strækker sig over, varierer fra kvinde til kvinde. Det er således ikke unormalt, at nogle kvinder oplever de midlertidige gener gennem flere år, inden de aftager og forsvinder1.

Din læge kan hjælpe dig med at lindre mange af generne, hvis du er meget plaget af de midlertidige gener ved overgangsalderen.

Blødningsforstyrrelser – kan begynde tidligt
Uregelmæssige menstruationer er en de mest normale gener ved overgangsalderen. For nogle kvinder bliver menstruationerne kraftigere, og hos andre bliver de sjældnere og mere uregelmæssige.

De ændrede menstruationsmønstre og blødningsforstyrrelser begynder typisk i 40’erne, hvor blødningerne kan veksle i antal og intensitet frem mod det endelige ophør af menstruation (menopausen), inden de til sidst helt forsvinder1.

Hedeture – kroppens indre termostat bliver følsom
En af de gener som de fleste forbinder med overgangsalder, er hedeture. Æggestokkene producerer mindre østrogen, når kvinder rammer overgangsalderen, og det er den faldende mængde af kønshormonet i kroppen, der er årsag til, at mange kvinder oplever hedeture i overgangsalderen1.

I takt med at østrogenniveauet falder, bliver kroppen mere følsom overfor temperatursvingninger, og selv ved små temperatursvingninger vil kroppen forsøge at komme af med varmen. Nogle oplever få hedeture, mens andre oplever dem i sværere grad – det vil sige mange gange dagligt og i mange år1.

Før menopausen er hedeture mest udbredt i forbindelse med menstruationen, mens det efter menopausen er mere udflydende, hvornår hedeturene indtræffer. Typisk vil hedeturene være til stede i nogle år, inden de gradvist aftager1.

Hedeture opstår oftest om natten og kan medføre urolig eller manglende søvn. Et godt råd er derfor at lufte godt ud i soveværelset og i øvrigt holde det køligt1.

Humørsvingninger og tristhed
Det faldende hormonniveau kan således også medføre tristhed, angst eller humørsvingninger. Igen er årsagen særligt koblet til østrogenmængden, der langsomt sænkes21.

For kvinder som er kommet meget pludseligt i overgangsalderen, fx som følge af fjernelse af begge æggestokke, vil det som oftest være nødvendigt at behandle med hormontilskud20.

TEST DIG SELV:

Er du på vej i overgangsalderen?

Kender du til symptomerne på overgangsalderen? Tag en onlinetest og find ud af, om du måske er på vej i overgangsalderen – eller måske allerede er i overgangsalderen.

Sandt eller falsk?

Gener i overgangsalderen er arveligt.

Hedeture og dårlig søvn i overgangsalderen?

Se mere i denne video.