Menu

Overgangsalder rammer forskelligt

Hvornår rammer overgangsalderen for kvinder?

De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er 45-55 år. Men som det er med al statistik, så befinder nogle sig i det ene eller andet yderpunkt. Den gennemsnitlige alder for hvornår danske kvinder kommer i overgangsalderen, er 52 år1.

Usikkerheden ligger blandt andet i, at det kan være svært at sætte et præcist sluttidspunkt for menstruationen, eftersom uregelmæssig menstruation kan give blødninger med mange måneders mellemrum. Man har derfor vedtaget, at der skal gå cirka et år, før man med sikkerhed kan konkludere, at menopausen (den sidste blødning) har fundet sted21.

For kvinder som har fået fjernet begge æggestokke før overgangsalderen, indtræffer overgangsalderen og dermed dens følgevirkninger, efter indgrebet er foretaget21

Tidlig overgangsalder – søg læge
De fleste oplever at ramme overgangsalderen efter deres 45. fødselsdag, men der er ingen regler uden undtagelser. Kvinder kan sagtens komme i overgangsalderen langt tidligere, hvis æggene i æggestokkene løber tør (follikelreserven)21. 5 % af danske kvinder kommer i overgangsalderen, inden de er blevet 45 år, og 2 % kommer i overgangsalderen, før de er blevet 40 år21.

Hvornår overgangsalderen indtræffer afgøres blandt andet af arv, og hvor stor ens ovariereserve er. Ydre faktorer som rygning men også lægelige indgreb som kemoterapi og stråling har en betydning for, hvornår en kvinde kommer i overgangsalderen21.

Overgangsalder strækker sig ofte over flere år
Hvornår overgangsalderen starter varierer fra kvinde til kvinde.

Perioden med begyndende overgangsalder kaldes klimakteriet, mens den sidste blødning som markerer overgangen, kaldes menopausen.

De fleste kvinder oplever mere eller mindre tydelige tegn og symptomer på, at overgangsalderen er et nært forestående i flere år, før menopausen indtræffer21.

Disse tegn og symptomer kan være alt fra uregelmæssige menstruationer, både når det gælder intervaller og styrke, hedeture, humørsvingninger og forandringer i kroppens slimhinder22.

Nogle få kvinder har dog få eller ingen gener i forbindelse med overgangsalderen, og de oplever blot, at blødningen gradvist eller pludseligt standser1.

Hvordan føles det at være i overgangsalderen?

Fortalt af Kirsten Retsby, 57 år.

Tal med din læge om overgangsalderen

Se hvorfor i videoen her.

Sandt eller falsk?

Gener i overgangsalderen kan ikke behandles.